artificial_operator-2
2020-12-15

– Vi måste vänja oss att arbeta med Arto

Mälardalens Högskola har i Västerås en av världens främsta forskninggrupper inom intelligenta inbyggda system. Ett av företagen som har sitt ursprung i högskolans forskning är Unibap.
Fredrik Bruhn är vid sidan av VD på Unibap även adjungerad professor i robotik och flygelektronik på Mälardalens högskola.
– Jag själv är disputerad vid Uppsala universitet men fick för snart sju år sedan frågan om jag ville ansluta till MDH:s forskning i inbyggda system. Då gjorde jag en riktig utvärdering eller due dilligence av MDH och blev oerhört imponerad av nivån. Forskningen är ett direkt arv från Asea, och sker i samverkan med regionens alla stora bolag. Tillsammans med entreprenören Kjell Brunberg, professor Lars Asplund som är en av initiativtagarna till Robotdalen, och leg agronom Karolina Bruhn såg vi tillsammans en möjlighet att utveckla ett företag utifrån den forskning som vi bedrivet på MDH. Vår vision var att i Unibap förena disciplinerna AI, robotik, rymdsystem och tillförlitlig datorteknik för att utveckla och erbjuda nästa generations automationslösningar, för användning på jorden såväl som i rymden, berättar Fredrik Bruhn.