AfG_aktuell_bild
2017-11-14

Certifiering öppnar nya marknader för AfG Engineering

Familjeföretaget AfG Engineering drivs i tredje generation och erbjuder i dag tjänster inom svetsning, bearbetning samt industriservice. Nu pågår arbetet med en ny certifiering av svetsarbetet för att bredda erbjudandet och utöka kundstocken.
Thomas och Petra Granqvist driver AfG Engineering.
Foto: Håkan Lindgren.
När AfG Engineering grundades 1948 så bedrevs verksamheten i Artur Fredrik Granqvist källarlokal i Fagersta. Kontrasten mot dagens högteknologiska maskinpark är slående. I dag står makarna Petra och Thomas Granqvist vid rodret av ett företag som genomgår en kraftfull uppgradering inför en ny ISO-certifiering.
Kunskap öppnar nya vägar
– Vi tar steget att ytterligare certifiera kvalitetsstyrningen för svetsproduktionen. Vi har lång erfarenhet av kvalificerade svetsarbeten och då ISO-3834 standarden blir mer och mer normerande är det naturligt för oss att följa den utvecklingen.
Vi är certifierade enligt ISO 9001:2015, men den nya ISO 3834-certifieringen öppnar fler vägar inför framtiden, säger Thomas Granqvist, VD för AfG Engineering. Genom tillväxtprojektet Växtzon, via Västerås Science Park, har man blivit inbjuden till en svetscirkel som kan bidra till att företaget når den nya certifieringen. AfG Engineering har genom åren även varit verksamma inom det regionala innovationsprojektet Triple Steelix. Där gav deltagandet i utbildningar och seminarier också tillgång till nödvändig kunskap för att utvecklas.
– Vi behöver följa med utvecklingen inom till exempel materialteknik och höghållfasta material för att få kompetensen att hjälpa våra kunder med förbättringar och nya lösningar, säger han.
Unik kombination
Redan i dag har AfG Engineering ett komplett erbjudande inom svetsning och bearbetning samt industriservice.
– Det är få andra som har samma starka kombination inom svetsning och fullständig bearbetning som vi – med svarvar, fräsar och ett arborrverk. Vår verkstad har en lyftförmåga på 16 ton med en takhöjd av 9 meter vilket gör att vi kan ta in stora konstruktioner, säger Petra Granqvist.
Bland dagens kunder finns stora internationella företag som Westinghouse, ABB, Seco Tools, Atlas Copco, Fagersta Stainless och Sandvik. Men även en rad mindre företag finns på kundlistan.
– Vi har en bra spridning av kunder inom olika branscher, allt från energisektorn till verkstads- och processindustri. Certifieringen ger oss ett ytterligare lyft och en möjlighet till nya affärer, säger hon.
Under året har företaget även investerat i en rad nya maskiner som öppnar för andra typer av uppdrag.
– Många som inte känner branschen kan ha bilden av en mekanisk verkstad som en mörk och tråkig arbetsplats. Vi menar att det verkligen inte stämmer – det krävs en hög kompetens på personalen för att hantera avancerad och högteknologisk utrustning såväl som manuella maskiner, säger Petra Granqvist.
Kräver kreativ förmåga
Dessutom krävs såväl kreativitet som förmåga till innovation för att hantera allt från ofullständiga ritningar till komplicerade anpassningar, i synnerhet som företaget inte ha någon direkt serieproduktion utan specialtillverkar mycket.
– Detta är ett självständigt och kreativt arbete, och även om vi talar mycket om automatisering och digitalisering i dag så behöver vi fortfarande personer som kan utveckla, anpassa och komma med kreativa lösningar, säger hon.
Trots det lider branschen av den tidigare synen på arbetet vilket gör det svårt att rekrytera. Därför deltar AfG Engineering aktivt i olika sammanhang som gymnasiemässor och liknande för att engagera fler unga att söka sig till branschens utbildningar.
– Det är viktigt att öka andelen ungdomar som väljer vår inriktning. Inte minst därför att det leder till jobb, säger Thomas Granqvist.
– Det finns gott om framtida utmaningar och möjligheter – vi gör vårt bästa för att rusta oss för att välkomna både befintliga och nya kunder med just deras utmaningar.
Text: Magnus Pahlén Trogen, Foto: Håkan Lindgren.