23 mar 14:35

Det Västeråsbaserade greentechbolaget Qtagg minskar utsläpp av CO2 och skapar arbetsmöjligheter i regionen

Sjöfarten står för hela 3% av alla utsläpp i världen. Qtagg kan med sin teknologi minska dessa utsläpp. I ett case som de gjort med en av Tallinks färjor så lyckades man på en rutt minska utsläppen med 7% vilket på ett år motsvarar 2700 ton CO2. En tämligen ansenlig mängd motsvarande utsläppen från 1000 bilar per år.
- Det är jättekul att vi kan göra något som får en direkt påverkan på miljön. Varje dag läser vi om saker som sker i världen till följd av global uppvärmning och usläpp av ”Green House Gases”. Vi vet att våra lösningar som kan adresserar en liten del av detta stora miljömässiga problem. Det gäller bara att få ut dem, säger bolagets vd Tomas Lindqvist.
Qtaggs innovation fokuserar på att göra stora fartyg mer miljövänliga genom att minska mängden bränsle som krävs för att ta fartyget från hamn till hamn.
- På dessa fartyg är det stora dieselmotorer som driver propellrarna och som driver fartyget framåt. Tänk dig google maps med inbyggd farthållare, där räknar de ut den bästa rutten du ska ta när du kör bil. Det är vad vi gör för fartygen. Fast istället för att räknar ut att du ska ta en annan väg p.g.a. trafikstockning eller liknande så väger vi in parametrar som väder och vind, säger Tomas Lindqvist.

Vad har hänt för bolaget nu i det senaste?

- Vi har fått en genombrottorder med en dansk ledare på marknaden. Det är ett intensivt men oerhört roligt arbete för att få allting på plats. Imorgon åker vi till Frankrike för att byta ut befintligt system på ett fartyg som står inne på varv i två veckor. Man kan säga att vi byter ut hjärnan på fartyget, säger vd Tomas Lindqvist.

Hur har Västerås Science Park hjälp er i denna process?

- Vi har fått otroligt bra stöd. Framförallt de senaste två åren då vi varit med i Programmet Swedish Scaleup. Både genom utbildningar samt att vi fått hjälp att bygga ett kompetent advisory board, både finansiellt och genom det kontaktnät som finns i parken. Sedan har vi fått träffa andra företagare vilket har varit ovärderligt, säger Tomas Lindqvist.

Vad är det för typ av utbildningar ni fått gå?

- Vi har gått flera kurser, under hösten har vi bland annat fått lära oss om kompetensbaserad rekrytering. Sen har det varit ledarskapsutbildningar i slutet på 2019. Dessa har varit bra för oss då vi växer och frekvent rekryterar nya medarbetare, säger Tomas Lindqvist.

Hur viktigt är det att som egenföretagare få nätverka med andra entreprenörer?

- Det är jätteviktigt. Dels är det ju otroligt intressant att få följa och höra hur det går och vad de gjort. Sen är det kul att kunna dela erfarenheter. Någon kanske precis gått igenom det man själv går igenom och kan komma med tips etc. Det är väldigt värdefullt, säger Tomas Lindqvist.

Hur ser det ut framåt för bolaget?

- Nu kommer en intensiv period med installationsjobb i både februari, mars, april och maj. Det känns jättekul. Sedan håller vi på och rekryterar förfullt. Vi är 8 stycken medarbetare idag och anställde en ny senast i torsdags. Vi kommer att anställa fler och söker just nu efter en automationsingenjör som har erfarenhet inom industriautomation, det går att läsa om tjänsten på vår hemsida www.qtagg.se under fliken karriär, avslutar Tomas Lindqvist.