3
2016-12-29

Digital Mechanics vill bli effektivare med Växtzon

Duon bakom Digital Mechanics var mycket tidigt ute med att se 3D-skrivarnas möjligheter. I dag räknar de företaget som topp två i landet.
Nu vill de växa internationellt med hjälp av Växtzon och en effektivare organisation.
Fredrik Finnberg, VD för Digital Mechanics. Foto Håkan Lindgren.
Fredrik Finnberg grundade Digital Mechanics 2005 tillsammans med Anders Sjöberg. Efter att ha vuxit organiskt sedan dess så strävar de i dag efter en mer strukturerad tillväxt – allt för att nå omsättningsmålet 100 miljoner kronor.
– Vi behöver effektivisera vårt flöde från beställning till leverans. Och vi hoppas att Växtzon kan bidra med kunskap och kompetens för att hjälpa oss att göra en genomlysning av vårt erbjudande. Målet är att en internationell lansering kan hjälpa oss att nå målet 100 miljoner inom fem år, säger Fredrik Finnberg, VD för Digital Mechanics.
Fredrik Finnberg, VD för Digital Mechanics. Foto Håkan Lindgren.
De bägge möttes i ett utvecklingsprojekt 2004 som krävde en snabb prototyp där lösningen var en 3D-utskrift. Men när de sökte efter en leverantör reagerade de på den godtyckliga prissättningen av 3D-utskrifter. Efter en marknadsundersökning insåg de snart att de själva kunde skapa ett bättre erbjudande.
– Vi insåg att priset skulle vara fast och utgå från kubikcentimeter, beroende på vilket material som användes. Det gör att kunderna direkt ser vad en detalj kostar utifrån volymen i sitt eget 3D-CAD program, säger Fredrik Finnberg.
– Och när vi lanserade vårt erbjudande slog det ned som en bomb. Vi dubblerade omsättningen varje år de tre-fyra första åren. Många av våra kunder beskrev också hur andra prismodeller varit förvirrande, vilket gav oss en bekräftelse på att vi valt rätt.
Under 2014 växte bolaget ur sina lokaler och flyttade till dagens skräddarsydda produktionsanläggning med cirka 13 skrivare för 3D och 11 anställda.
– Flytten var helt avgörande för vår tillväxt. 3D-skrivare är känsliga för driftstörningar, som till exempel variationer i elnätet. Nu har vi en säker driftsmiljö där vi kan förebygga de flesta liknande störningar utan problem.
Själva tekniken bakom 3D-utskrifter har funnits tillgänglig sedan 1980-talet men har tagit rejäla språng de senaste åren. Nu finns enklare skrivare att köpa direkt över disk för de som vill ha en egen testmiljö. Digital Mechanics maskiner är dock produktionsklassade och i prisklassen 1-2 miljoner kronor styck.
– Vi erbjuder dessutom mycket mer än rena 3D-utskrifter. Vi är en utvecklingspartner mer än en underleverantör och deltar gärna med idéer till förbättringar av produkter och prototyper. Vilket många av våra kunder välkomnar, säger Fredrik Finnberg.
Kunderna finns inom allt från telekombranschen och tillverkningsindustri till medicinteknik. Och på kundlistan finns såväl jättar som ABB och Atlas Copco som mindre entreprenörsdrivna bolag.
Ännu är Sverige företagets huvudsakliga marknad och för att växa ytterligare behöver Digital Mechanics slå internationellt. Men då behöver de vässa sin produktionskapacitet ytterligare, menar Fredrik Finnberg.
– Vi behöver öka volymerna samtidigt som vi automatiserar flödet från order till leverans. Vår flaskhals ligger i andelen manuellt arbete i våra processer. Där behöver vi bli bättre på att bland annat utnyttja digitaliseringens fördelar, säger han.
Samtidigt kräver kunderna en mycket hög tillgänglighet och snabbhet i leveranserna.
– Vi har två personer som arbetar med att dagligen optimera planeringen. När vi växer måste det därför ske på ett sätt som inte stör produktionen. Här hoppas vi kunna få rätt rådgivning och kunskap av Växtzon, säger Fredrik Finnberg.
– Vi vet att vi har satt upp ett tufft mål för oss själva, som kommer att kräva hårt arbete, men vi har också en lång resa bakom oss.
Text: Magnus Pahlén Trogen, Foto: Håkan Lindgren.