H2746
2016-11-18

Hök står inför ett internationellt genombrott

Efter mångårig utveckling av ett unikt system för automatiserade och obemannade alkoholtester står Hök Instrument inför ett genombrott inom den internationella flygsektorn. Redan i dag används tekniken för att göra tåg- och lastbilstrafik säkrare.
H2786
Raimo Gester, VD på Hök Instrument, menar att Västerås Science Park gett tillgång till ett starkt nätverk för tillväxt.
Foto: Håkan Lindgren.
Hök Instrument grundades redan 1986 av den i dag smått legendariska innovatören Bertil Hök, professor vid Mälardalens Högskola. I dag fokuserar bolaget på plattformen Sesame som säkrar arbetsplatser genom obemannade och automatiserade dagliga alkotester.
– Vi har gjort en lång resa från starten 1986 till i dag då vi deltar tillsammans med Autoliv i ett amerikanskt forskningsprojekt om att integrera tekniken i nya bilar, säger Raimo Gester, VD för Hök Instrument.
Idag används systemet och den unika alkoholsensorn för att skapa säkra arbetsmiljöer och trafik av bland andra SJ, PostNord, flera transport- och budföretag samt kommuner och landsting.
– I dag används Sesame bland annat inom ambulanssjukvården och det kommer att integreras i tunnelbanetågen i Stockholm under nästa år.
Nyligen inledde Hök Instrument ett samarbete med Screen4 som ska ta tekniken för snabb alkoholtestning till internationella flygplatser.
– Säkerhetskraven höjs ständigt inom flygsektorn och införandet av alkoholtester på all flygplansbesättning kommer att bidra till ökad säkerhet, säger Raimo Gester.
Anledningarna till att Hök Instruments teknik väljs framför andra är flera, inte minst det enkla sättet att göra testet genom att andas lätt mot en sensor. Systemet utmärker sig dessutom genom stora möjligheter att koppla samman med befintliga IT-system.
H2761
Efter identifiering andas medarbetaren mot sensorn som ger rött eller grönt ljus. En sensor är ofta tillräcklig per arbetsplats.
Foto: Håkan Lindgren.
– Vi har en unik lösning tack vare lång utveckling och hög kompetens. Något som också visas i vårt deltagande i internationella forsknings- och utvecklingsprojekt.
Hök Instrument har varit medlem i Västerås Science Park sedan starten för att kunna dra nytta av det goda nätverket det ger, menar Raimo Gester.
– Nu står vi inför en tillväxt på en internationell marknad och då är Västerås en perfekt plats för oss att växa, säger han.
Text: Magnus Pahlén Trogen, Foto: Håkan Lindgren.
Hök Instrument
Grundat: 1986
Antal anställda: 10 st
Omsättning: cirka 12 miljoner kr (2015)
Verksamhet: Utvecklar sensorteknologier för en förbättrad säkerhet i trafiken och på arbetsplatser.
www.hokinstrument.se
I framkant av utvecklingen
Hök Instrument deltar tillsammans med Autoliv och SenseAir i det amerikanska forskningsprojektet DADSS som involverar några av världens största biltillverkare och stöds av den amerikanska staten. Även i Sverige deltar Hök Instrument i flaggskeppsprojektet “Tillförlitliga plattformar för autonoma system och styrning”, vid Mälardalens högskola. Detta startade hösten 2015 och finansieras med 88 miljoner av KK-stiftelsen och företag, bland andra ABB, Bombardier och Volvo.
#inlineditbutton