Almedalen_2018_1_beskuren

Nytt digitalt kompetensverktyg rönte stor uppmärksamhet

2018-08-06
Västmanlands styrkeområden visade vägen i Almedalen:
Digitalisering och kompetensförsörjning publikdragare


Det var fullsatt när Björn Nordén, verksamhetsledare för Jobba i Västerås, entrade scenen för att berätta om ett helt nytt verktyg som ska bidra till att lösa kompetensförsörjningen. Publiken var mycket entusiastisk och flera menade att verktyget kommer att förändra sättet att arbeta med kompetensförsörjning när det är fullt utbyggt.
Björn Nordén inledde med att beskriva problematiken med yrkesval bland unga idag.
- Vi har svårt att bemanna Sverige AB. Vi säger till våra 15-åringar att de kan bli vad de vill. Men det blir inte så bra om alla vill bli youtubers och ingen vill bli sjuksköterska. De flesta känner till de 30 vanligaste yrkena såsom läkare, lärare och polis, men när det kommer till specialistyrken inom vård och industri är de i princip helt okända. Dessutom finns en rad förutfattade meningar om olika yrken. Därför behöver vi arbeta med attraktionsstyrning, berättade Björn Nordén.
Det digitala verktyget är designat som ett spel och utgår ifrån vilka drivkrafter personen har för att göra en matchning med olika yrken. Drivkrafterna handlar om allt ifrån status och lön, till om det är viktigt vilka kläder man får ha på sig, om man vill jobba med människor eller enskilt, utomhus eller inomhus och så vidare.
Yrkena som matchar drivkrafterna kan ibland förvåna, därför går det enkelt att titta på varför just de här yrkena föreslogs och därmed få kunskap om vad yrkena egentligen innebär. Både publiken och Björn Nordén rycks snart med i den futuristiska, men realistiskt animerade världen. Förutom att verktyget är ett helt nytt sätt att jobba med yrkesvägledning, är det riktigt roligt!
I den nuvarande versionen finns 20 branscher.
- Målet är att lägga in samtliga 800 yrken som finns, men till det behövs mer pengar. Vi hoppas att kunna vara helt i hamn om ett år, men redan i höst kan verktyget användas för viss yrkesvägledning, säger Björn Nordén.
Maria Brithon-Brinck, personaldirektör för ABB Sverige var imponerad av verktyget och såg flera möjligheter.
- Det här är ett bra visualiseringsverktyg även för arbetsgivare. Det fungerar lika bra för vuxna som vill byta jobb eller invandrare som ska integreras, menade hon och påpekade att vi i en mycket nära framtid kommer att ha minst fyra roller i arbetslivet. Yrket vi väljer efter gymnasium och högskola är sannolikt inte det vi pensionerar oss ifrån.
Caroline Drabe, VD för Västerås Science Park och projektägare för Smart4U som finansierat verktyget avrundade med att ställa frågan alla undrade över; vad konkret kan verktyget åstadkomma för kompetensförsörjningen i Sverige.
- Fullt utbyggt och använt inom all yrkesvägledning hoppas vi att det kan leda till att 100 000 personer får jobba i spännande branscher som de inte tänkt på, avslutade Björn Nordén.