Personstod2
2017-05-04

Personstöd vill hjälpa fler till en trygg ålderdom genom Växtzon

Inte mindre än fyra gånger har välfärdsföretaget Personstöd belönats med utmärkelsen Gasellföretag för sin snabba tillväxt. Nu kan den framgångsrika arbetsmodellen gå på internationell export.
Tony Blomqvist, VD Personstöd.
Foto: Håkan Lindgren.
Västeråsföretaget Personstöd visar en osannolik tillväxtkurva under sina första femton år och omsätter i dag närmare 100 miljoner kronor per år. Med drygt 300 anställda har familjeföretaget blivit en betydelsefull arbetsgivare i Västerås med omnejd. Allt kunde dock ha gått om intet strax i början av 2010-talet.
– Det var rätt tufft i början då företaget faktiskt gick med förlust. Jag hade ont i magen varje månad då löner och skatt skulle betalas, säger vd Tony Blomqvist.
Den kraftiga tillväxten hade satt spår i form av instabilitet och röda siffror. Familjeföretaget satte sitt hopp till det äldsta syskonet som dock trivdes på sitt dåvarande jobb som försäljningschef inom entreprenadsektorn.
– Det var rätt stor skillnad att byta från jobbet att sälja grävmaskiner och dumprar. Mitt fokus blev att skapa stabilitet i bolaget då jag var den bland mina syskon som hade chefserfarenhet. Tillsammans kände vi att det var antingen det, eller att vi sålde bolaget, säger han.
Åren därefter var det dock långtifrån sparlåga för Personstöd. Företaget hade redan 2008 fått utmärkelsen Gasellföretag. Och tillväxten fortsatte och de tilldelades samma titel även 2012, 2013 och 2014.
En flora välfärdstjänster
I dag erbjuder Personstöd en flora av välfärdstjänster i Västerås: personlig assistans, hemtjänst, hushållsnära tjänster, lokalvård och fastighetsskötsel. Under en tid drev man även ett tvåspråkigt äldreboende i Västerås och i mars startades en verksamhet inom hemsjukvård.
Nästa steg kan bli en export av företagets arbetsmodell – till Sydkorea. Ett land som står inför en liknande situation som Sverige med en åldrande befolkning.
– Men de har inte samma system inom hemtjänst eller välfärdstjänster som oss, utan där dras det tyngsta lasset av den egna familjen. Därför är jag nyfiken på hur vi skulle kunna implementera vårt personstöd där, säger Tony Blomqvist.
En tidigare resa har redan etablerat de första kontakterna och nu behövs ytterligare sondering kring allt från landets lagar till rollfördelningar inom sjukvården.
– Där hoppas jag få hjälp av Växtzon att ta några ytterligare steg.
Digitalisering ger överblick
De senaste åren har även arbetet med att skapa bättre struktur i bolaget fortsatt.
– Vi har startat ledningsgrupper och samordnat våra kunskaper mellan olika verksamhetsområden. Det har gett en fastare struktur med bättre samarbeten, och en helt annan dynamik i bolaget, säger Tony Blomqvist.
–Vi har även digitaliserat delar av verksamheten, som dokumentation, scheman och tidsredovisning. I dag ger de digitala verktygen oss en överblick och ett flyt som vi inte kan vara utan.
Även här hoppas han Växtzon kan bidra till ytterligare struktur och kunskap.
– Förhoppningen är att deltagandet i Växtzon kan leda till en kompetensutveckling av vår personal, samtidig som vi ytterligare stärker vårt företag.
Personstöd ska dock inte växa till en nationell jätte, betonar Tony Blomqvist.
– Om fem år är vi fortfarande ett stabilt familjeföretag med viss avkastning. Vi vill vara ett lokalt företag som verkar i Västerås, och förhoppningsvis även Surahammar och Hallstahammar. Vårt fokus är att ge människor ett värdigt liv och ålderdom. Och planen är att vi fortfarande finns kvar när jag själv behöver våra tjänster, säger han och skrattar.
Text: Magnus Pahlén Trogen, Foto: Håkan Lindgren.