23 feb 12:31

Plegium skapar unika arbetsmöjligheter i regionen

Tänk dig att du går hem på kvällen, det är mörkt ute och du känner dig trygg. I fickan har du en godkänd tillfälligt förblindande försvarsspray med inbyggd ficklampa som dessutom är kopplad till en app som automatiskt meddelar dina anhöriga vart du befinner dig om du blir tvungen att använda sprayen. Jo, du läste rätt! Det är exakt vad Surahammarbaserade bolaget Plegium har tagit fram.
Plegium är grundat av vännerna och kollegorna Carl Ljung och Henrik Frisk. Det hela började med att de arbetade på samma företag och bestämde sig för göra något tillsammans. Carl hade tonårsdöttrar som han gärna ville skulle vara trygga när de gick hem på kvällarna, och där utvecklades idén kring att ta fram en godkänd och icke-kontroversiell försvarsspray. För att känna av marknaden började man 2017 som återförsäljare av försvarssprayer. Nu, bara tre år senare, har bolaget helt egen och svensk tillverkning av en unik produkt.
Berätta om er bolagsresa?
- Vi växer stadigt år för år och har mångdubblat vår omsättning två år i rad nu vilket är superkul. För att vi ska kunna ha så mycket kontroll som möjligt över själva tillverkningen har vi byggt upp en egen fabrik för ändamålet. Fabriken hamnade efter mycket letande i Surahammar och utifrån det så har vi fått jättebra hjälp från Västerås Science Park. All vår försäljning sker genom vår e-handel och främst till marknader som Tyskland och USA men vi börjar nu smått också ta oss in på den svenska marknaden, säger bolagets vd Henrik Frisk.
Ni skapar unika arbetsmöjligheter i regionen, berätta om det!
- Just nu är vi 16 stycken anställda varav 8 av våra medarbetare är individer som tidigare aldrig haft ett arbete eller inte haft arbete på flera år. Det finns många i Sverige som står långt utanför arbetsmarknaden och som trivs med arbetsuppgifter som innefattar exempelvis fabriksmontering. Vi tycker det är både kul och viktigt att vi kan hjälpa dessa individer in i arbete genom vår fabrik i Surahammar. Att vi sedan har tillverkningen på hemmaplan gör att vi kan ha bättre koll på kvalitén, säger Henrik Frisk, VD.
Hur har Västerås Science Park hjälp er i denna process?
- Vi var med i programmet Swedish Scaleups genom Västerås Science Park. Det har varit väldigt bra. Vi har fått mycket och bra hjälp med rådgivning och kontakter. Vi har också fått mycket information om olika supportsystem. Vi tillverkar ju produkten i Surahammar men många av delarna tillverkas i Kina och sätts sedan ihop här. Elektroniken som tidigare tillverkats i Kina tillverkar vi nu själva i vår lokal i Surahammar. I processen att ta hem elektronikproduktionen har vi fått hjälp att söka olika investeringsstöd. Dessa stöd består inte av några jättestora summor men de gör att man vågar ta lite mer risk. Konsekvensen av de stöd som vi fått är att de skapat fyra nya heltidsjobb och det måste ju ändå vara skolexemplet på lyckad investering. Utöver det har vi fått mycket hjälp dels från kommunen att med tillstånd m.m. kopplade till fabrikslokalen, men även från Arbetsförmedlingen i vår önskan om att hjälpa folk in på arbetsmarknaden, säger Henrik Frisk, VD.
Läs mer om Plegium och spana in deras produkter här.