Sally4
2018-01-29

Sally R siktar mot stjärnorna för att minska energi- förbrukningen i fastigheter

Sally R tar rymdteknik till hjälp för att ge världen en smartare luftrening till lägsta energiförbrukning. Innovationen har på kort tid fått stor uppmärksamhet och miljoner i tillväxtkapital. Bakom bolaget finns ett team som spelat fotboll tillsammans sen barnsben.
Viktor Kjellberg, VD Sally R.
Foto: Håkan Lindgren.
Superbröderna Edström. Så kallar Viktor Kjellberg sina teammedlemmar i start-up-bolaget Sally R. De växte upp tillsammans i Hallstahammar.
– Fredrik är vetenskapsmannen som kläcker nya idéer och Anders är automationsingenjören som kan testa dem. Tillsammans bollade de problemet med energiförbrukning i fastigheter och hittade fram till en möjlig lösning, säger Viktor Kjellberg, VD för Sally R.
Idén var en ny sorts luftreningsteknik och som alla framgångsrika teknikjättar utvecklade de den första prototypen i sina föräldrars garage.

Spetsteknik från rymden

Inspirationen till sin luftreningsteknik hittade de i rymden, det vill säga på den Internationella rymdstationen, ISS. Här renas och återanvänds luften istället för att ventilera in utomhusluft som vi gör på jorden. För att ytterligare spetsa rymdtekniken har de tillfört sensorer som kontinuerligt mäter luftkvaliteten och realtidsoptimerande algoritmer som anpassar reningen.
– De tre komponenterna tillsammans kan garantera en viss luftkvalitet till minsta möjliga energikostnad. Med tanke på att en tredjedel av vår globala energianvändning går till fastigheter så har vår teknik en stor potential, säger Viktor Kjellberg.
Sally R har getts en plats i rymdinkubatorn ESA BIC Sweden med 500 000 kronor i utvecklingsbidrag. Dessutom har de tillväxtkapital på ytterligare sju miljoner kronor från en grupp investerare där bland annat investmentbolaget Almi Invest ingår.
– Vi har ytterligare tillskott av så kallade mjuka pengar och lån. Om vi ska klara av de gemensamma utmaningar vi står inför i samhället är det viktigt att det finns medel för att premiera företag som vill utveckla nya lösningar.
Viktor Kjellberg är en av Sveriges mest innovativa entreprenörer. Foto: Håkan Lindgren.

Nätverket som en familj

I våras utsågs Viktor Kjellberg till en av Sveriges mest innovativa entreprenörer och belönades med ÅForsk prestigefyllda entreprenörsstipendium.
– Det var en cool upplevelse att få stå på scenen och ta emot applåder under Sveriges Innovationsriksdag. Den sortens feedback visar att vi är på väg åt rätt håll, säger han, som har sin utbildning inom företagsfinans från University of California.
Nu installeras det första demoaggregatet på flygplatsområdet i Västerås, med stöd från Västerås stad.
– Om tre år har vi en produkt på marknaden som vi också exporterar. Vi har ett extremt bra nätverk runt oss. Det känns som vi bildar en stor familj med Create, Västerås Science Park och Westras som alla hjälps åt. Det går inte att värdera vilken betydelse det har för oss, säger Viktor Kjellberg.
Westras är Växterås färskaste hub för innovativa företagare som fokuserar på hållbarhet och har nyligen öppnats.
– Där har vi möjligheten att bolla idéer med andra företag och inspireras av andra som vill vara med och bygga ett hållbart samhälle.
Nätverket växte ytterligare när Sally R gavs plats i tillväxtprojektet Växtzon, genom inkubatorn Create och medlemskapet i Västerås Science Park.
– Här har vi redan hittat konkret hjälp med vår varumärkesutveckling. Växtzons partners representerar en rad kompetenser som vi kommer att ha nytta av. Att få ta del av dessa individers kunskap i nätverket är fantastiskt, säger Viktor Kjellberg.
Text: Magnus Pahlén Trogen. Foto: Håkan Lindgren