Tau_2
2017-11-13

Spetskompetens ger tillväxt hos Tau Beräkning

Tau Beräknings grundare Magnus Ahlbäck hoppade av jobbet för att starta eget när han insåg att det var hans egen kunskap kunderna efterfrågade. Nu står Tau Beräkning inför att både utöka antalet konsulter och affärssegment.
Magnus Ahlbäck, VD och
grundare av Tau Beräkning.
Foto: Håkan Lindgren.
Visste du att det går att beräkna hur ett löv faller till marken? Kanske inte lika efterfrågad kunskap som hur ett ställverk ska byggas för att tåla en jordbävning. Eller ett tåg konstrueras för att kunna möta ett annat i en tunnel. Oavsett vilket så finns beräkningskunskapen hos Tau Beräkning i Västerås. Här ägnas vardagen åt tekniska beräkningar inom hållfasthet, utmattning och vibrationer.
– Våra beräkningar ligger till grund för att dimensionera maskiner och utrustningar så att de håller för de belastningar som de utsätts för, säger Magnus Ahlbäck, VD och grundare.
Förbättrar kundernas produkter
Beräkningarna sker oftast utifrån en prototyp eller komponent från något av de stora multinationella företagen i Mälardalen. Tau Beräkning kan visa om konstruktionen följer normer och regler och kommer att hålla för de belastningar den ska utsättas för i verkligheten.
– Dessutom föreslår vi förändringar och förbättringar som krävs för att hålla, som till exempel att komponenterna till ett tåg ges rätt dimensioner för att inte skaka sönder och få tåget att spåra ur under färd.
Stort steg att anställa
Företaget startades 2003 av Magnus Ahlbäck med sina egna kontakter i bagaget. Först var tanken att driva företaget som enmansbolag, men redan efter ett år så var kundförfrågningarna så många att det var dags att anställa.
– Det var ett stort steg att starta eget, men det var ett ännu större steg att anställa den första personen. Då blev jag företagare på allvar.
Sen dess har det rullat på, menar han, och under en tid var antalet anställda uppe i åtta personer som mest. Tillgången framför andra heter extrem spetskompetens och företaget har endast en konkurrent i närområdet.
– Men de har en bredare verksamhet än oss så du behöver söka dig till Stockholm eller Göteborg för att hitta liknande företag som oss.
Bolaget grundades genom Västerås Science Parks startprogram Business Camp (som tidigare hette Kickstart). Medan flera andra deltagare fick rådet att fundera vidare över sin affärsidé gavs Magnus Ahlbäck grön ljus för sin idé.
– Det var ett bra sätt att lära sig att syna sin affärsidé och lära sig mer affärsekonomi. Det var viktigt att från starten få en affärsplan på plats, säger han.
När du hyr du ut dina tjänster och har etablerade kundkontakter så går det att fakturera från dag ett, menar han.
– Startar du med en produkt krävs en helt annan grundfinansiering för att lyckas nå ut. Men vi har stått på egna ben från den allra första dagen.
I dag är företaget guldmedlem i parken, mycket tack vare det nätverk det ger.
– Vi trivs väldigt bra med Västerås Science Park, hjälpen därifrån har betytt mycket för oss. Medlemskapet ger kontakter med andra företag i liknande situationer som vår och det inspirerar att möta nya företag som startar i närområdet.
Tillväxt inom unika segment
Nu är det dags för Tau Beräkning att expandera ytterligare och inom tre år hoppas man ha anställt ytterligare två personer, samtidigt som kundstocken ska växa inom helt nya segment.
– Vi har hittat områden där det inte finns många andra som är verksamma. Till exempel är vi ensamma i Sverige om att klara av att göra beräkningar av möjliga explosioner i ställverk, säger Magnus Ahlbäck.
Tillväxten kommer att ske i Västerås. Att starta kontor på andra orter på distans är krävande. Därför sker de framtida satsningarna på hemmaplan.
– Även om jag är uppväxt på Västkusten så har jag nu bott här längst tid, och i dag klappar hjärtat starkast för Västerås, säger han och skrattar.
Text: Magnus Pahlén Trogen, Foto: Håkan Lindgren.