Sam_wide2_september2017
2018-01-25

Superentreprenören återvänder till Västerås
Science Park

Sveriges största webbhotell hade aldrig öppnat utan Västerås Science Park. Här inledde Sam Nurmi resan till att bli en av Sveriges mest framgångsrika entreprenörer. I dag är han tillbaka i Västerås för att bygga upp nästa företag som ska sätta en hel bransch i gungning.
Serieentreprenören Sam Nurmi. Foto: Dooer
Superentreprenören Sam Nurmi har återvänt till Västerås, nästan 20 år efter starten av sitt första företag. Han grundade Loopia 1999 i en korridor för groddföretag i Teknikbyn, dagens Västerås Science Park. Då var teknikparken bara ett år gammal.
– Där fick jag ett rum på fjorton kvadratmeter till en subventionerad hyra. Mest betydelsefull var tillgången till Teknikbyns internetanslutning. Utan företagsparkens hjälp hade jag aldrig haft råd att komma igång, säger Sam Nurmi.
Historierna från starten av Loopia är många. Redan efter ett år stod Teknikbyns VD utanför Sams dörr och undrade om det där webbhotellet förbrukade mycket bandbredd. De övriga företagen hade nämligen klagat över att internetanslutningen blivit långsam.
– Då insåg vi att vi förbrukade en stor del av hela Teknikbyns internetkapacitet och att det var dags att köpa vår egen internetanslutning.
Företagets tre anställda trängdes med tjocka skärmar och datorer i det lilla rummet. I sommarvärmen satt de till och med ibland på en parkbänk precis utanför fönstret.
– Vi var i full startup mode, berättar Sam Nurmi. När det var som varmast gjorde vi egna solskydd till våra stora CRT-skärmar och njöt av att kunna sitta och arbeta utomhus. Vilken lyx! Det här lilla kontoret var vår motsvarighet till startup-garagen i Silicon Valley.
När IT-bubblan sprack i början av 2000-talet befann sig Loopia i kraftfull tillväxt. Flera IT-bolag i närområdet, som IBM, ABB och Framfab, tvingades säga upp personal. Sam Nurmi sökte istället efter fler medarbetare.
– Vissa jobbannonser fick över 700 sökande och de allra flesta var mycket kvalificerade. Dessutom startade jag ett utvecklingsbolag i Serbien vilket gav tillgång till ännu fler duktiga programmerare. Det gav oss en stark fördel gentemot våra konkurrenter.
Flera av de som anställdes då finns fortfarande kvar i företag som Sam Nurmi startat.
– De är de verkliga stjärnorna i dag. Det är lättare att bygga långsiktiga team i Västerås. Vi har byggt upp team som kan tävla i kunskap med företag som Google och Facebook.
Han betonar hur viktigt det är för honom att bygga upp medarbetarna i företaget. Det är dessutom väldigt viktigt att kunskapen ”sitter i väggarna”, inte i huvudet på någon enskild person i toppen.
– Vi bygger upp entreprenörer inuti bolaget, säger han. Det gör att när företagets struktur väl är på plats så blir det självdrivande. Min hjälp blir nästan överflödig efter ett tag om jag gjort ett bra jobb med att bygga teamet.
Sam Nurmi sålde Loopia 2005 eftersom verksamheten då nått en hög mognadsgrad och han kände sig redo för nya utmaningar. Loopia var då Sveriges största webbhotell med över 100 000 kunder. Av samma anledning sålde han sitt efterföljande företag Pingdom 2015. Även det en tillväxtraket startat i Västerås Science Park, som då hade 800 000 kunder i 135 länder.
– Målet för varje verksamhet har varit att utveckla högt automatiserade och standardiserade produkter som tydligt bidrar till kundernas verksamhet. I det receptet ingår att bygga upp en självgående organisation som är stark även utan mig, säger han.
Men ännu är det långt kvar tills dess han lämnar sin senaste satsning: Dooer. Företaget har som affärsidé att skaka om bokföringsbranschen genom att ersätta redovisningsarbetet med artificiell intelligens.
– All bokföring går att automatisera. Precis som att Tesla vill göra självkörande bilar mycket säkrare än om du kör själv, har vi på Dooer som mål att göra bokföringen avsevärt säkrare och dessutom snabbare. Vi har byggt en bokföringstjänst som kan förenkla administrationen för Sveriges alla företag, samtidigt som vi ger dem ett bättre styrmedel för verksamheten, säger han.
Dooer startades så sent som 2016 men växer redan kraftigt. Huvudkontoret finns i Stockholm men i somras öppnades även ett kontor i Västerås. Redan nu planeras en flytt till större lokaler med plats för cirka 100 anställda.
– När det gäller Dooer skulle jag vilja vara med i alla fall femton år framåt. Men redan om fem år kommer vi att ha etablerat oss i flera länder och maskineriet ska vara på plats för att allt ska rulla på smidigt från dag till dag utan min direkta inblandning.
Sam Nurmi har följt Västerås Science Park under åren och brinner för entreprenörskap. Utöver att driva Dooer så smider han nu även planer på hur han kan stödja utvecklingen av fler företag.
– Merparten av det stödet vill jag rikta till Västerås. Man kan se det som ett sätt att betala tillbaka för den hjälp jag fick när jag började.
Text: Magnus Pahlén Trogen