Framtidsverkstad

Ungdomar sommarjobbade med att lösa företags utmaningar

2018-08-20
I projektet Framtidsverkstad har 26 ungdomar sommarjobbat som företagsutvecklare, företag har fått lära känna och förstå ungdomarnas sätt att tänka och agera. Under tre veckor har ungdomarna, som är mellan 16-19 år, följt en strukturerad innovationsprocess för att lösa sju företags utmaningar. De har utvecklat nya koncept och fått kunskap om hur utvecklingsarbete med fokus på nya innovationer kan bedrivas utifrån ett designperspektiv.
Företagen som i år deltagit med sina utmaningar är IKEA, Mälarenergi, McDonald´s, Expectrum, Arbetsförmedlingen, Area Academy och Kanthal.
- Vi är väldigt imponerade över Framtidsverkstad som projekt. Det som tagits fram av ungdomarnas kompetens har gett oss fördjupad insikt i vårt företags problemställningar, samt gett oss genomtänkta lösningsförslag på problem som är starkt relevanta för vår kärnverksamhet. Projektet har varit lika berikande för oss som för ungdomarna, säger Petter Sjöstrand, Area Academy.
Nina From på Arbetsförmedlingen tycker att Framtidsverkstad är ett perfekt forum där unga och företag kan mötas, ett forum för fantastisk framtidsspaning.
- Våra unga är vår framtid och den ska vi vara rädda om. Vi ska inte jobba för våra unga, vi ska jobba med våra unga. Tillsammans! Har ditt företag ännu inte deltagit i Framtidsverkstad så kan jag varmt rekommendera er att ta den chansen. Våga tänka nytt och göra annorlunda! Det är då de stora förändringarna sker, säger hon.
Ungdomarna startade sommarjobbet på ett ovanligt vis, nämligen genom att övernatta två nätter på IKEA. Något som många drömmer om men få får tillåtelse att göra. På IKEA fick ungdomarna arbeta med utmaningar kring deras kundupplevelse samt ta fram nya koncept för hur IKEA ska se ut 2025. Idéerna var många och ungdomarna arbetade intensivt med koncepten under de tre dagarna på plats i varuhuset. Resultateten blev fem nytänkande koncept till år 2025 som under måndagen den 25 juni presenterades inför mycket nöjda IKEA-representanter.
- Det har varit jättehäftigt att vara med på detta projekt. Det roligast har varit att arbeta med sin kreativitet och ta fram framtida koncept för alla företagen som varit med, och såklart övernattningen på IKEA också, säger Anton Makushenko, deltagande ungdom.
Ungdomarna arbetade sedan under två veckor i team för att ta fram koncept baserat på företagens utmaningar och den digitala framtiden.
- Det är otroligt svårt att komma fram till koncept. Det verkar vara enklare än vad det är, men i slutänden förstår man att hela processen behövdes för ett bra resultat, säger deltagaren Magdalena Sahakangas.
Den 6 juli presenterades samtliga koncept inför publik bestående av företagsrepresentanter, kommun och andra intresserade. I samband med det utsågs två vinnare som fick varsin anställning som juniorforskare på 80 timmar för att förverkliga sitt koncept.
- Jag är extremt tacksam att jag har fått chansen att vara en del av denna verksamhet, och jag ska göra mitt allra yttersta för att göra den här vinsten värd, säger Martin Båvenhielm, vinnare och blivande juniorforskare till Area Academy.
- Jag hade verkligen inte väntat mig att det skulle vara jag så jag blev rätt paff när de sa mitt namn. Jag är hur som helst jätteglad över detta och chansen att få vara med lite till och utveckla våra idéer. Jag har fått så mycket inspiration de senaste veckorna, världens bästa sommarjobb, säger Stina Åström, vinnare och blivande juniorforskare till Mälarenergi.
Till sin hjälp har ungdomarna haft Anders Wikström, innovationsforskare och Daniella Magnusson, projektledare, båda från RISE SICS Västerås. De fick även hjälp av Richard Kojefors, nyutexaminerad innovationsstudent och Samuel Kajava, förra årets vinnare som utvecklade konceptet med ett gaming-anpassat rum för Ikea.
- Det har varit tre veckor av kreativt arbete och häftiga perspektiv på företagens utmaningar. Många värdefulla och nytänkande idéer har kommit fram som både företagen och ungdomarna kan ta med sig. Ungdomarna har gjort ett kanonjobb och levererat värdefulla koncept till samtliga företag samtidigt som de fått med sig nya erfarenheter, säger projektledare Daniella Magnusson, RISE SICS Västerås.
Framtidsverkstad är ett samverkansprojekt mellan RISE SICS Västerås, Västerås stad, Västerås Science Park, Arbetsförmedlingen och Automation Region.
Läs bloggen om hållbar utveckling i Västerås
Filmer från Framtidsverkstad 2018