Malin_Lisa

Västerås Science Park är möjliggörare

2019-10-17
Genom Västerås Science Parks goda kontaktnät har Malin och Lisa från ABB Industrigymnasium, fått möjlighet att praktisera på Collaborative Center.
Sedan i september har Mälardalens högskola sitt Collaborative Center (C2) i nyrenoverade lokaler med goda labbmöjligheter på Pressverksgatan i Kopparlunden, Västerås. Där huserar sistaårs studenterna som går Civilingenjörsprogrammen för robotik och tillförlitliga flyg- och rymdsystem. Intresset för utbildningarna har ökat med det fyrdubbla sedan i fjol. Under utbildningarnas sista år pågår stora robotprojekt där studenterna arbetar i större grupper, då behövs det gott om labbutrymmen, vilket saknas i högskolans ordinarie lokaler.
C2 samverkar bland annat med Västerås Science Park, de har också nära kontakt med branschen, andra företag och forskare.
Västerås Science Park bidrar till regional näringslivsutveckling, tillväxt samt ökad attraktionskraft, och har ett brett kontaktnät som ofta matchar företag och personer med varandra.
ABB Industrigymnasium erbjuder utbildning som förenar tekniskt kunnande, globalt tänkande och entreprenörskap. Utbildningen sker i samarbete med näringslivet och tack vare kontakten med Västerås Science Park, fick andraårseleverna Malin och Lisa förstärka sin koppling mellan skola och arbetsliv, genom en praktikmöjlighet på C2.
- Det är riktigt roligt att kunna möjliggöra gränsöverskridande projekt och aktiviteter, speciellt där gymnasielever och studenter får samverka kring näringslivsrelaterade utmaningar och tekniker, säger Peter Barkenskiöld, Affärsutvecklare Västerås Science Park.
Malin och Lisa har varit på C2 i tre veckor och fick i uppgift att bygga en kretskortsfräs, som studenterna på Collaborative Center ska få möjlighet att använda till sina projekt. Tjejerna tycker att det är roligt och motiverande att samarbeta, eftersom man kompletterar varandras styrkor och svagheter.
Martin Ekström som är Programsamordnare för Civilingenjörsprogrammet i robotik, berättar att matematik sällan tillhör favoritämnena i grundskolan, men att det i detta sammanhang blir ett verktyg till att kunna göra det roliga, så som tillexempel programmering eller konstruktion.
Efter att studenterna gått Civilingenjörsutbildningen, väntar en spännande arbetsmarknad med många valmöjligheter, eftersom det är stor efterfrågan på denna yrkesgrupp.