1
2017-05-24

VicApta ska vara i framkant av digitaliseringen

Den traditionella formen av ekonomisk redovisning är på väg bort. Ekonomikonsulterna på VicApta ser hur digitaliseringen ger nya möjligheter att hjälpa kunderna till bättre affärer.
Birgitta Fahlkvist, vd och grundare av VicApta.
Foto: Håkan Lindgren.
Många branscher är under stark förändring med anledning av den pågående digitaliseringen. Inte minst de konsultföretag som erbjuder redovisning samt löneadministration.
– Vi vet att många delar i dagens redovisning kommer att automatiseras. Allt det arbete som går ut på att rätta fel kommer att försvinna. Det som blir kvar är årsbokslut, årsredovisningar, steget innan lönehantering, kund- och leverantörsreskontra, säger Birgitta Fahlkvist, vd och grundare av VicApta.
Automatiserar flödet
VicApta göra som mest nytta, redan när kundernas affärssystem sätts upp, menar hon.
– Vi vill bidra med vår kunskap från start. Tar vi över delar av det arbete som affärssystemleverantörerna gör i dag kan vi hjälpa företag att skapa en bättre ekonomistyrning, och tidigt se vilket behov de kommer att ha av stöd och rådgivning. Allt för att kunderna ska få en bättre styrning av sin verksamhet. Detta är också något som skiljer VicApta från andra ekonomikonsulter, menar hon.
– Genom att vara med från start kan vi skapa ett bra och automatiserat flöde hela vägen, med rätt stöd och uppföljning i alla delar, säger hon.
– Vi har kunder med omsättning på ett par hundra miljoner kronor. Men vi är också med från start hos uppstartsföretag som visat en fantastisk tillväxt. Där är det extra viktigt att göra en bra uppsättning i affärssystemet från start.
Kraftig tillväxt sedan start
Vicapta har haft en kraftig tillväxt sedan Birgitta Fahlkvist startade företaget 2012.
– Då var jag var nästan 55 år och undrade vad jag skulle göra mina sista tio aktiva år. Jag har aldrig varit intresserad av varken trädgård eller heminredning, utan alltid tyckt att mitt jobb varit det roligaste jag visste – och nu kan jag ägna mig åt det. Att verksamheten vuxit så mycket är en del av den ursprungliga visionen.
– Ett företag måste hela tiden vara i utveckling. Och du måste bestämma dig tidigt för vilken storlek av företag du vill bygga: vill du vara själv eller vara fyra-fem stycken? Och växer du upp mot tio personer så måste du satsa lite större. I starten hade hon god nytta av de frukostmöten som arrangerades inom ramen för
Västerås Science Park.
– Västerås Science Park har även haft ett vd-nätverk där jag deltog och tyckte var bra. Men när du är i en sådan tillväxtfas så krävs det att du hittar rätt nätverk för varje tidpunkt. Skulle det startas ett nytt nätverk för bolag som liknar vårt skulle jag gärna delta igen.
– Framför allt så gör du inte en sådan här resa utan bra medarbetare. De är allt! Nu är målet att fortsätta att växa tillsammans med kunderna, säger hon.
– Vi kommer att behöva fler medarbetare, och kanske på fler orter.
Text: Magnus Pahlén Trogen, Foto: Håkan Lindgren.